Spinozakring Soest

Gonny Pasman-Sakkers

Tijdens mijn studie filosofie ontstond mijn fascinatie voor onze grootste Nederlandse filosoof; Benedictus de Spinoza.
De vragen, die ik als kind tot ontsteltenis van de leerkrachten op school stelde, bleken dezelfde te zijn, die hij 300 jaar eerder stelde en die de aanzet vormde voor het uitdenken van zijn filosofie. Ik herkende veel in wat hij naar voren bracht en hoe meer ik mij in hem verdiepte, hoe meer het kwartje begon te vallen. Hier lagen voor mij alle antwoorden. Maar ook antwoorden op vragen waar ik  tijdens mijn laboratoriumcarrière tegenaan was gelopen. Hoe was het mogelijk dat deze man met de middelen, die toen tot zijn beschikking stonden, de dingen al zo loepzuiver zag, terwijl die pas 300 jaar later in de wetenschap bewezen zouden worden? Toen ik na mijn filosofie-opleiding de vraag gesteld kreeg: "Wat ga je nu doen?", was er voor mij geen twijfel mogelijk; Iets met Spinoza!

Tijdens een toevallige ontmoeting met professor Kees Schuyt kwam dit ter sprake en werd het idee geboren om in het midden van het land een Spinozakring op te richten. Hij hielp mij met het uitwerken van een plan en in het voorjaar van 2014 zag de Spinozakring Soest het levenslicht.

De eerste drie jaar was hij mijn vaste cursusgever, waarbij de werken van Spinoza zowel chronologisch als thematisch werden bestudeerd. In 2018 gaat hij echter vanwege zijn gasthoogleraarschap naar België en worden in het seizoen 2017 - 2018 cursussen over Spinoza's werken gegeven door dr. Paul Juffermans en prof. Maarten van Buuren en in het seizoen 2018 - 2019  door bijzonder hoogleraar Henri Krop.

Naast cursussen organiseer ik ook lezingen, die door bekende spinozisten, zoals professor Piet Steenbakkers en Jan Flameling worden gegeven en zelf geef ik door het hele land de lezing: Spinoza, filosoof op zoek naar de waarheid.
Ook organiseer ik eenmaal per jaar een Spinoza-excursie.

Zie voor verdere informatie: www.spinozakringsoest.nl

Joh. Poststraat 59 (routebeschrijving)
3762 VL Soest

06 44 87 62 23
info@spinozakringsoest.nl
www.spinozakringsoest.nl

Terug naar overzicht

Partners

Gemeente Soest
Uit in Soest
RETO