Minimuseum Vliegbasis Soesterberg opent 1 maart

24-02-2014

Kunstcollectie de Basis te bekijken tijdens begeleide fietstocht

Het Nationaal Militair Museum opent pas begin oktober, maar in het minimuseum “The Receptor” in de voormalige verkeerstoren kan men binnenkort al terecht. Althans, alleen tijdens de maandelijkse fietsroute ‘kunst in militair landschap’ die start op zaterdag 1 maart. De gidsen van Utrechts Landschap verzorgen deze speciale fietsexcursie naar twee spraakmakende kunstwerken van Collectie De Basis. Ook voor liefhebbers van een bijzonder militair landschap met rijke natuurwaarden.

The Receptor
Op de vier verdiepingen van de verkeerstoren hebben kunstenaar Kaleb de Groot en grafisch ontwerper Roosje Klap kleine ’zaaltjes’ ingericht op basis van een zestal thema’s, die feiten en mythes over de basis ontrafelen. De nadruk ligt op de periode van de Koude Oorlog. Ter voorbereiding deden de kunstenaars zeer uitgebreid onderzoek. Dit heeft geresulteerd in vier themakranten met interviews, columns, brieven, essay’s en beeld. Onder redacteurschap van de kunsthistorici Paul Kempers en Brigitte van der Sande kunnen de lezers zich vermaken met verhalen over Prins Bernard, een terugblik met Henk Hofland, Jane Mansfield op de basis en een recept ‘tegen kogels en onheil in het algemeen’. De kranten corresponderen met de inhoud van de verschillende etages en kunnen ter plekke worden gelezen of meegenomen.

Secret Operation 610
De koppeling met ‘geheimen’ is snel gemaakt als je aan de vliegbasis Soesterberg denkt. Dit was ook het uitgangspunt van Ronald Rietveld en Frank Havermans (RAAAF │studio Frank Havermans) toen zij in 2013 neerstreken in één van de voormalige F15-shelters. Zij ontwierpen een 10 ton wegend gevaarte van 11x8x5 meter dat de geheimzinnige sfeer van de Koude Oorlog doet herleven. Het object kan zich heel langzaam verplaatsen op de basis, om verschillende posities in te nemen in het landschap waarvoor hij is gemaakt. Het object, waar  10–12 mensen comfortabel in kunnen zitten, maar ook de shelter zelf,  zijn een proeflab voor onderzoek. Kleinere groepen worden uitgenodigd om te werken in een spannende omgeving. Juist het verstilde landschap, de bijzondere natuurwaarden en het militaire erfgoed bieden inspiratie voor wetenschappers, studenten, creatieve bedrijven en kunstenaars.

Fietstocht langs collectie De Basis
Tijdens de 2 uur durende fietstocht zien de deelnemers niet alleen The Receptor en Secret Operation 610.  Zij komen ook op bijzondere plekken waar gidsen vertellen over zowel de militaire geschiedenis als de natuur. Het is echter niet mogelijk langs alle negen kunstwerken van Collectie De Basis te gaan. De weidsheid van het landschap en het nog ontbreken van de definitieve infrastructuur voor fietsers en wandelaars, maakt het onmogelijk om alle kunstwerken tegelijk in de route op te nemen.

Maximale aantal deelnemers: 10
Wanneer: vanaf 1 maart elke 1e zaterdag van de maand
Start: 10.30 uur
Duur fietstocht: 2 uur
Afstand: 5 km

Het is noodzakelijk om van te voren aan te melden. Dat kan via de website van Utrechts Landschap; www.utrechtslandschap.nl/activiteiten. Hier vindt u ook informatie over startplek en tijden. Neem in ieder geval een eigen fiets mee en zorg dat u op tijd bent (het hek is maar een kwartier open).

Meer informatie
Naast de kunst-fietsroute zijn er ook nog andere begeleide fietstochten over de vliegbasis. Ook deze fietstochten worden namens de samenwerkende partners (provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Utrechts Landschap) georganiseerd en begeleid door vrijwilligers van Utrechts Landschap. Meer informatie hierover via www.utrechtslandschap.nl of www.vliegbasissoesterberg.info. Op deze laatste website is ook meer informatie te vinden over de historie van de vliegbasis, de kunstcollectie en de openstelling van het Park Vliegbasis Soesterberg per oktober 2014.

De foto van Secret Operation 610 is van fotograaf Michiel de Cleene


Nieuwsoverzicht

Partners

Uit in Soest
RETO
Gemeente Soest