Kennismaken met leden van het Cultuurplatform.

19-06-2018

Het bestuur van het Cultuurplatform bezoekt met regelmaat haar leden om nader kennis met ze te maken. We doen hier op de site verslag zodat ook de andere leden kunnen zien wat deze leden voor de Soester cultuur betekenen.

Bezoek aan Toneelvereniging de Rietpluim

De Rietpluim speelt kluchten en blijspelen. Tweemaal per jaar is er een voorstelling, in april en november. (16 en 17 november 2018)

We werden ontvangen door secretaris Rita van Meurs, voorzitter Jan Starink en penningmeester Marja Kok, die ons enthousiast vertelden over hun vereniging. De Rietpluim bestaat al 45 jaar en is de enige toneelvereniging in Soest. Het is een gezellige club, waar mensen elkaar goed en lang kennen. Ze maken samen toneel, maar daarbuiten doen ze ook veel samen.
De Rietpluim krijgt geen subsidie, dat betekent dat ze de eigen broek moeten ophouden, alles wordt betaald uit de contributie, kaartverkoop en een enkele sponsor. De contributie is € 50, een kaartje kost € 9,50.  Een onbedoeld voordeel van weinig geld is, dat er weinig gekocht kan worden en er veel zelf geproduceerd wordt. Dus de kostuums worden thuis genaaid, de rekwisieten,  de decors, het wordt allemaal zelf gemaakt.  En ook dat schept een band. 
De Rietpluim heeft circa 15 leden.  Ze hoeven nooit op zoek naar leden, die melden zich altijd (van)zelf aan. En dat zegt wel wat. Overigens zouden er- zoals in veel organisaties- iets meer jongeren en mannen welkom zijn. Repetities worden al jaren gehouden bij de IJsbaan, de voorstellingen in De Rank.  Omdat de Rank over een paar jaar weggaat, zoekt de Rietpluim nu naar een andere locatie voor hun optredens. Op het ogenblik wordt er ook hard gezocht naar decorbouwers. Een decorbouwer moet zowel nadenken wat geschikte decors zijn als in staat om het te maken. Misschien zijn er bij de leden van het Cultuurplatform wel kunstenaars die dit leuk vinden om te doen.

Wij zijn naar de voorstelling in april geweest: Wat een drama!
Dat klinkt raar en het was natuurlijk helemaal geen drama, wij hebben een heel leuke avond gehad.

In dit stuk, geschreven door Jürgen Hörner, worstelt een lokale toneelvereniging met de generale repetitie van een stuk over de mystieke Madame Cassandra. De spelers hebben het niet gemakkelijk: rekwisieten verdwijnen, de techniek laat het afweten en dan heerst er ook nog de nodige jaloezie over de rolverdeling. Kortom: drama alom! Het was vol in de Rank, het was er gezellig en het was een grappig toneelstuk. Met veel verwarring, miscommunicatie en prachtig verschillende types er in.

Van de volgende klucht is de titel nog geheim, maar de data van de uitvoering staan vast, die kun je vast in je agenda zetten.

Om een idee te geven van het soort titel dat je kan verwachten staat hieronder een vrij willekeurige selectie van titels van optredens ( In 45 jaar zijn dat héél veel optredens en titels) ’t Hof van Eden;  Goede buren; Met Appie naar Bali;  Baron Pier;  Vader zit op rozen; Marcus de waterman; Deze vrouw is uw man; Zwendel voor beginners; Hoogheid: uw kameel staat voor; Echtgenoot te huur; Gieren op een veilig nest.

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 november 2018 is de volgende uitvoering van Toneelvereniging De Rietpluim.
Zie ook de Rietpluim


Nieuwsoverzicht

Partners

RETO
Uit in Soest
Gemeente Soest