Concert van muziekvereniging PVO

19-01-2015

Zaterdag 31 januari geeft muziek vereniging PVO een concert in het Hilton in Soest. Kaarten à € 12,50 inclusief consumptiebon zijn te verkrijgen via www.pvosoest.nl, een mail naar concert@pvosoest.nl, VVV en aan de zaal. Het concert begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Mmw van het harmonie orkest, koor PVOcaal, slagwerkgroep en solist Henk Meutgeert.

In 2014 bestond muziekvereniging PVO 115 jaar. Speciaal voor deze gelegenheid werd een project koor opgericht: PVOcaal. Door het enthousiasme van de koorleden is besloten om ook dit jaar verder te gaan met PVOcaal. Een welkome aanvulling op het aantal groepen waaruit de muziekvereniging nu bestaat: een blokfluitgroep, een studieorkest, een harmonie orkest, een slagwerkgroep, de Eemlander Blaaskapel, Een dweilkapel, Occasional Brass Quintet en Big Band Blow.

“A tribute to Gershwin” waarbij stukken als ‘An American in Paris’, ‘Summertime’, ‘Fascinating Rhythm’ and ‘Rhapsody in blue’ niet mogen ontbreken. Naast Gershwin zullen ook Frank Sinatra, The Jacksons en Mary Poppins langskomen. Maar het bekendste stuk zal ongetwijfeld Rhapsody in Blue zijn, waarin Henk Meutgeert de piano solo voor zijn rekening zal nemen.

Henk Meutgeert (1947) studeerde piano aan het Conservatorium van Zwolle bij Rudolf de Heus en arrangementsleer bij Frans Elsen. In 1980 werd hij als vaste pianist gevraagd bij AVRO´s Big Band The Skymasters. Gedurende vele jaren begeleidde hij talloze beroemde jazzmusici uit de hele wereld tijdens het wekelijkse live radioprogramma Swingtime vanuit het legendarische jazzcafé van Nick Vollebrecht in Laren. Een paar namen uit de lange lijst zijn Dizzy Gillespie, Mel Tormé, Freddy Hubbard, Al Cohn, Zoot Sims, Mel Lewis, Phil Woods en Johnny Griffin.

Na deze periode richtte Henk Meutgeert zijn eerste professionele orkest op: The Netherlands Concert Jazz Band. Een bigband waarin de beste Nederlandse jazzmusici van toen waren vertegenwoordigd. Onder hen bevonden zich Ack van Rooyen, Bart en Eric van Lier, Ferdinand Povel, Herman Schoonderwalt, Piet Noordijk, Rudi Brink, Frans Elsen, Wim Overgaauw en Kees Kranenburg. Het orkest was met regelmaat te horen in theaters, in jazzclubs en op festivals. Ook voor radio en televisie werden speciale concerten gegeven en Henk Meutgeert componeerde een aantal belangrijke composities voor zijn orkest.

Henk Meutgeert was bandleider van het Jazz Orchestra of the concertgebouw in Amsterdam. Vanuit zijn functie als bandleider en arrangeur van het JOC arrangeerde hij composities voor gastsolisten en voor de solisten uit eigen gelederen. Het podium voor het Bimhuis, waar het JOC elke eerste zondag van de maand optrad, werd door Meutgeert en de zijnen gebruikt als muzieklaboratorium waar de mogelijkheden en grenzen van de muziek worden onderzocht. Op andere podia zoals die van het Amsterdamse Concertgebouw, waren vervolgens de resultaten van sommige van deze experimenten voor een breder publiek te horen.

Naast zijn werk als chef-dirigent en arrangeur van het JOC is Henk Meutgeert een veelgevraagde gastdirigent. Zo dirigeerde hij onder meer verschillende Nederlandse symphonieorkesten, de WDR Big Band Keulen en de Kaunas Big Band in Litouwen.

In de zomer van 1999 kreeg Henk Meutgeert de Bird Award uitgereikt in het Concertgebouw van Amsterdam.

Henk Meutgeert is een groot voorstander van de synergie van verschillende muzieksoorten, zoals bijvoorbeeld combinaties van jazz, klassiek, pop en wereldmuziek. Zo dirigeerde hij in april 2005 een ‘best of both worlds’ concert, waarbij het JOC en Het Gelders Orkest gezamenlijk een programma van symfonischemuziek met een jazzinslag ten gehore brachten, met stukken van Gerschwin, Ellington en Meutgeert, door Meutgeert speciaal gearrangeerd voor de bigband/symphonieorkestcombinatie.

Naast het creëren van een groot aantal composities van eigen hand, heeft Meutgeert in de loop van de jaren een muziekbibliotheek opgebouwd van meer dan 700 titels van composities van gastsolisten, die overwegend door hemzelf gearrangeerd zijn voor het JOC. Zijn bijzondere smaakvolle arrangementen worden tot ver buiten Nederland geroemd.


Nieuwsoverzicht

Partners

Gemeente Soest
RETO
Uit in Soest