Arkovsky Sextet speelt romantische strijksextetten

03-11-2015

Elk jaar staat één van de concerten die Muziekkring Eemland organiseert in het teken van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Ditmaal is het podium voor het Arkovsky sextet (een samentrekking van Arnold Schönberg en Pjotr I. Tchaikovsky). De zes leden van dit gezelschap hebben elkaar leren kennen in de periode dat zij als jong talent studeerden aan diverse conservatoria. De leden zijn prijswinnaars van het Prinses Christina Concours.
Het sextet is opgericht in het voorjaar 2014 ‘als vrienden die met elkaar musiceren’. Ze hebben in 2014 deelgenomen aan de Zeister Muziekdagen. Hierbij kregen zij masterclasses van leden van beroemde ensembles, zoals het Jerusalem, het Artemis en het Borodin kwartet. Naast optredens op Radio 4 heeft het Arkovsky Sextet in het voorjaar van 2015 een tournee door Spanje gedaan.

Vier leden van het Arkovsky Sextet hebben een instrument in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het NMF maakt het voor vele nog jonge musici mogelijk te spelen met kostbare instrumenten die normaliter ver buiten hun bereik zouden zijn. Het NMF heeft een collectie van ruim 450 kwalitatief hoogstaande muziekinstrumenten en 350 strijkstokken. Deze worden in bruikleen gegeven aan zo’n 400 professionele musici en aan hen die dat willen worden. Een goed instrument is geen luxe, maar een absolute noodzaak voor musici. De collectie is tot stand gekomen door donaties en schenkingen en groeit tot op de dag van vandaag.

Op het programma staan romantische strijksextetten van Borodin, Brahms en Schönberg. Met name laatstgenoemde componist springt hierbij in het oog. Arnold Schönberg staat niet direct bekend als componist van toegankelijke, laat staan romantische muziek. Het lange stuk “Verklärte Nacht”, dat 8 november door het Arkovsky Sextet ten gehore wordt gebracht en gebaseerd is op het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel, vormt hierop evenwel een uitzondering en straalt een en al romantiek uit. Dit komt mede doordat Schönberg tot over zijn oren verliefd was op zijn latere echtgenote Mathilde. Hij was 25 jaar toen hij dit componeerde en stond nog stevig onder invloed van Richard Wagner.

Zondag 8 november 2015, Hilton Royal Parc Soestduinen.
Aanvang: 15.00 uur; koffiebuffet open: 14.15 uur; zaal open: 14.30 uur.                                                                                    
Prijzen inclusief glas wijn of andere consumptie: € 22,-; jongeren tot 18 jaar: € 5,- 

“Vrienden van Muziekkring Eemland”: € 18,-
Reserveren: www.muziekkringeemland.nl of bellen naar (035) 523 12 10 (Gerrit Jan de Vos, penningmeester)

Vrienden van de Muziekkring hebben een streepje voor
Zij ontvangen per post of e-mail steeds vooraf een uitnodiging met alle informatie over het concertprogramma, ze hebben voorrang bij de reserveringen en betalen, naast een eenmalige donatie van € 25,- of meer, per concert een gereduceerde toegangsprijs van € 18,-.
Word ook “Vriend”: aanmelden kan via de website.


Nieuwsoverzicht

Partners

RETO
Uit in Soest
Gemeente Soest