Begin de sportzomer bij Boekhandel Van de Ven:

13-09-2016

Olympische Spelen 1936

Het was deze zomer een echte sportzomer met het EK voetbal, de Tour de France en uiteraard de Olympische spelen in Rio de Janeiro. In 1936 vonden de Olympische Spelen plaats in Berlijn. Nederland was hier met maar liefst 17 medailles zeer succesvol. Maar deze medailles werden al snel overschaduwd door de Tweede Wereldoorlog.

Op donderdagavond 22 september nodigt Boekhandel Van de Ven aan de Soesterbergsetraat u uit om samen met auteur Auke Kok terug te gaan naar die Olympische Spelen van tachtig jaar geleden. Aan de hand van zijn nieuwste boek ‘Wij gingen naar Berlijn’ vertelt Auke Kok deze avond over hoe Nederland omging met zijn Olympische helden van 1936.

Met drie gouden en een zilveren medaille keerde de zeventienjarige Rie Mastenbroek terug naar Nederland, waar de zwemster werd onthaald als de ‘Keizerin van Berlijn’. Maar er waren meer opvallende Hollandse sterren, zoals Tinus Osendarp, die het opnam tegen de legendarische Jesse Owens. De sprinter – en later SS’er – Osendarp won tweemaal brons en werd door de pers gevierd als ‘De snelste blanke op aarde’.

Na de oorlog werden de Spelen van 1936 beschouwd als een gigantische propagandastunt waarmee Hitler en Goebbels de wereld zand in de ogen hadden gestrooid. Wat betekende dat voor onze atleten? Hadden zij thuis moeten blijven, zoals onder anderen de bokser Ben Bril? Hoe waren de discussies vooraf en waarom zijn sommigen er hun leven lang gebukt onder gegaan?

Auke Kok
Auke Kok is geboren in Haarlem (1956) en werkte bij de Haagse Post, Quote, HP/De Tijd en als redactiechef bij het Radio 1 Journaal. In 2004 vestigde Kok zich als zelfstandig journalist en boekenschrijver. Hij is momenteel onder andere medewerker van NRC Handelsblad, Vrij Nederland en het nieuwe voetbalblad Santos. Bekende boeken van hem zijn 1974, Wij waren de beste (2004), Holleeder, De jonge jaren en De redding van de familie van Cleeff (2015).

De lezing begint om 20.00 uur en de toegangsprijs is €10,00, inclusief een drankje na afloop. Reserveren is gewenst en kan in de boekhandel, via 035-6012419 of info.vandeven@libris.nl.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Mike Nefs.
035-6012419
info.vandeven@libris.nl


Nieuwsoverzicht

Partners

RETO
Uit in Soest
Gemeente Soest