Thomascantoren van Calvisius tot Bach

21-11-2016

door Quintessens o.l.v. Henk van Zonneveld
Het traditionele concert van Quintessens in de Oude Kerk in Soest zal dit jaar plaats vinden op zondag 27 november om 20.00 uur.
In het programma volgen we de reeks van cantoren, die in de baroktijd verbonden waren aan de Thomaskirche en de Thomasschule in Leipzig.
We starten met Seth Calvisius, die in 1594 aantrad, en via Schein, Michael, Knüpfer, Schelle en Kuhnau eindigen we met Johann Sebastian Bach, die in 1750 overleed.
Anderhalve eeuw met prachtige kerkmuziek, destijds uitgevoerd door een van de mooiste en bekendste schooljongenskoren van Duitsland, ondersteund door de Leipziger stadsmusici. We horen hoe de muziek zich ontwikkelde: van motetten in de late renaissancestijl via groots opgezette ‘concerto’s’ naar het absolute hoogtepunt, Bach. Met zijn dubbelkorige motet ‘Der Geist hilft unser Schwachheit auf’ sluiten we de cirkel.
Sommige stukken worden a capella uitgevoerd, andere met begeleiding van blazers en strijkers. Daarnaast klinkt ook puur instrumentale muziek van de Thomascantoren.
Quintessens bestaat uit 12 zangers, 4 strijkers, 4 blokfluiten en dulciaan, orgel, luit en klavecimbel, en staat dit jaar onder leiding van dirigent-organist Henk van Zonneveld.
Het programma duurt ongeveer een uur, en zal zonder pauze worden uitgevoerd. Toegang € 10,--.

De gemeente Soest stelt 100 kaarten beschikbaar via het 100-stoelenplan. Voor geregistreerde mantelzorgers en andere vrijwilligers zijn daarmee gratis kaarten te verkrijgen via het Buro Vrijwilligerswerk.

 


Nieuwsoverzicht

Partners

RETO
Gemeente Soest
Uit in Soest