Lezing Gees-Ineke Smit: Ontdek de wereld van Mondriaan

27-02-2017

De Stijl werd 100 jaar geleden opgericht. Een beweging die de moderne kunst, architectuur en vormgeving een ander aanzien gaf. De tentoonstelling Mondriaan & De Stijl in het Haags Gemeentemuseum laat u die wereld zien.

Piet Mondriaan, die deel uitmaakte van de beweging, is een van ’s werelds belangrijkste moderne kunstenaars.  Zijn vroege werk is nog gebaseerd op de herkenbare realiteit. Hij schildert wat hij ziet: fraaie landschappen met koeien en boerderijen. Maar geleidelijk worden zijn werken steeds abstracter: zijn schilderijen van duinen en molens in Zeeland in felle kleuren. In Parijs ondergaat hij kubistische invloeden en ontstaan de composities waarmee hij zo beroemd is geworden: ze bestaan louter nog uit rechte lijnen en primaire kleuren.

Mondriaan is voor veel kunstenaars van De Stijl het grote voorbeeld. Het gebruik van primaire kleuren en de vormen van een abstracte en geometrische kunst worden uitgewerkt in een compleet andere vormgeving. Piet Mondriaan, zijn vriend Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en de andere kunstenaars van De Stijl geven vorm aan hun idee van de moderne tijd.

Na de kunstacademie volgde Gees-Ineke Smit de studie kunstgeschiedenis. Die achtergrond vormde een goede basis voor diverse adviseurs functies bij een groot bedrijf en verschillende instituten op het gebied van kunst en cultuur. Daarnaast blijft als grote passie het vertellen over kunst en haar geschiedenis, bv door het ontwikkelen en geven van lezingen over intrigerende thema's en kunstenaars. 

Op 9 maart komt Gees-Ineke Smit bij Van de Ven om meer te vertellen over Mondriaan en zijn wereld. Natuurlijk zal ze haar lezing toelichten aan de hand van schilderijen.

Toegang € 10,- inclusief drankje na afloop.


Nieuwsoverzicht

Partners

Uit in Soest
RETO
Gemeente Soest