DARWINS CIJFERSLOT Onze eigen draai aan de evolutie

19-02-2018

Op zaterdag 3 maart houdt professor Frans Saris bij Spinozakring Soest een lezing over zijn boek Darwins Cijferslot, waarin hij een optimistisch beeld geeft op onze meest urgente problemen zoals energie en klimaat, biodiversiteit en voeding, vrede en veiligheid; maar ook oplossingen zoals CO2-recycling.

Alleen de liefde voor een eeuwige en oneindige zaak echter, bereidt de ziel vreugde en is vrij van droefheid. Dit moet men uit alle macht nastreven en er met in­spanning van alle krachten naar op zoek gaan.
– Spinoza (1632-1677)

Ondanks wereldoorlogen, genociden, epidemieën en natuurrampen is de wereldbevolking verviervoudigd, onze gemiddelde levensverwachting verdubbeld en leven we comfortabeler dan ooit. Dankzij onze memen, het erfelijk materiaal van onze cultuur, domineren wij de planeet aarde. Steeds beter begrijpen wij onszelf en blijven we schaven aan onze culturele evolutie: de zoektocht naar het volgende cijfer in de code van ons evolutionaire cijferslot. Maar hoe gebruiken we deze macht voor het goede, en richten we onszelf niet te gronde?
 
In Darwins cijferslot presenteert Frans W. Saris een optimistisch wereldbeeld. In een serie essays geeft hij zijn visie op onze meest urgente problemen: energie en klimaat, biodiversiteit en voeding, vrede en veiligheid; maar ook oplossingen zoals CO2-recycling. In dit boek wendt hij zich tot Nobelprijswinnaars, de kunst en de politiek van heden, verleden en toekomst.

Frans W. Saris is emeritus hoogleraar natuurkunde en publicist. Hij schreef voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Gids en dNBg. Tijdens zijn loopbaan won Saris verscheidene natuurkundeprijzen en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Datum:           Zaterdag 3 maart 2018
Tijd:               14.00 tot 16.00 uur.
Plaats:            Bovenetage Grand Café Soestdijk, Vredehofstraat 6, 3761 HB  Soest.
Aanmelden:   info@spinozakringsoest.nl
Kosten:          € 15,00 contant en gepast aan de zaal of € 12,50 bij vooruitbetaling
                        op NL 44 INGB 0001988601 t.n.v. S.C. Pasman - Sakkers

Na afloop van de lezing kan onder het genot van een hapje en een drankje met Frans Saris van gedachten worden gewisseld, zijn boek worden ingekeken en eventueel worden aangeschaft. Prijs van het boek € 19,99 contant te voldoen. (Er is geen pinautomaat aanwezig).


Nieuwsoverzicht

Partners

Gemeente Soest
Uit in Soest
RETO