Frank Linsewski winnaar ontwerpwedstrijd kunstwerk voor Cultuurprijs Soest

09-05-2018

Op verzoek van de gemeente organiseert Cultuurplatform Soest al jaren de verkiezing en uitreiking van de gemeentelijke Cultuurprijs. Enige tijd geleden is daarvoor een nieuwe opzet ontwikkeld, waarbij ook een nieuw kunstwerk gemaakt moest worden dat de prijs in de hal van het gemeentehuis symboliseert. Daartoe heeft het Cultuurplatform een ontwerpwedstrijd uitgeschreven die gewonnen is door beeldhouwer Frank Linsewski.

Na overleg met diverse vertegenwoordigers van het culturele veld heeft het Cultuurplatform een nieuw concept voor de Cultuurprijs ontwikkeld. De prijs wordt vanaf nu tweejaarlijks uitgereikt, de eerste uitreiking vindt plaats in het voorjaar van 2019.

Aansprekende inzendingen
Voor de ‘fysieke’ Cultuurprijs moest een nieuw kunstwerk gemaakt worden dat geplaatst wordt in de hal van het gemeentehuis. De namen van de winnaars voor de komende jaren worden daarop vermeld. Daartoe heeft het Cultuurplatform een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, waaraan iedere kunstenaar in Soest en Soesterberg – amateur of professional – kon deelnemen. Hiervoor zijn verschillende aansprekende en uiteenlopende voorstellen ontvangen.

De tweede ronde
Na een uitgebreide selectie door het Cultuurplatform aan de hand van de gestelde criteria, bleven uiteindelijk vier kandidaten over die op basis van hun voorstellen voor het vervaardigen van het kunstwerk in aanmerking kwamen. Zij mochten in de tweede ronde hun ontwerp verder uitwerken en nader toelichten. De vier waren Frank Linsewski, Pascal Tupker, Kim van Veelen en Tanja Wiggerts.

De winnaar
Na gezamenlijk overleg tussen Gemeente en Cultuurplatform werd het voorstel van Frank Linsewski als het best passend beoordeeld. Hij mag het kunstwerk voor de gemeentelijke Cultuurprijs gaan maken alsmede de bijbehorende replica’s voor de toekomstige winnaars.

(foto Jaap van den Broek)
vlnr. Wethouder Cultuur Peter van der Torre feliciteert Frank Linsewski, Gwen Visser (cultuurambtenaar) en Chris Rodenburg (Cultuurplatform)


Nieuwsoverzicht

Partners

Uit in Soest
Gemeente Soest
RETO