SLAS-ontmoeting met Jolande Withuis

22-08-2018

Woensdag 12 september 20.15 uur
Idea, Willaertstraat 49, Soest

Kaartverkoop en reserveringen: theaterkassa Idea,  035 - 60 958 29 
online: www. ideacultuur.nl of www. slas-soest.nl
Toegang: €12,50 / €10,00 Slas-vrienden en bibliotheekleden Idea
De Soester journaliste Jolanda aan de Stegge zal vanavond de bekende schrijfster / socioloog dr. Jolande Withuis interviewen over de biografie van haar vader, de schaker Berry Withuis. Haar vader was behalve schaakjournalist ook een vooraanstaande communist (CPN) in de naoorlogse jaren. De biografie heet 'Raadselvader'. In haar boek zegt mevrouw Withuis over haar jeugd in een communistisch gezin in de jaren 50: “Wij waren immers de vijand"

De auteur Withuis, onder andere bekend door haar biografieën over verzetsman Pim Boellaard (2008) en koningin Juliana (2014), doet in haar nieuwste boek verslag van haar zoektocht naar de persoon van haar vader, communist en schaakjournalist Berry Withuis. Welke beslissingen nam deze - van huis uit gereformeerde - man in zijn leven en waarom? Wat was zijn positie binnen de CPN en was hij wel zo radicaal als hij tegen-over haar deed voorkomen? Zou hij echt zijn beste vrienden en misschien zelfs wel zijn kinderen opofferen voor de goede zaak? Deze vragen hielden de auteur al bezig toen ze opgroeide in het gezin waarvan de leden - als communisten - als vijand werden gezien door de buitenwereld.

Een interview door Jolanda aan de Stegge belooft onverwachte invalshoeken. Soester literatuurliefhebbers herinneren zich dit ongetwijfeld van de SLAS-bijeenkomst vorig jaar met Adriaan van Dis. Nu biedt de SLAS literatuurliefhebbers de kans op een unieke kennismaking met het leven van een ongewoon gezin. Een gezin dat niet deed aan ‘sentimentaliteiten als gedag zeggen', persoonlijke gevoelens en vertrouwelijke gesprekken. Wat doet een dergelijke omgeving met een kind?


Nieuwsoverzicht

Partners

Uit in Soest
RETO
Gemeente Soest