De Soester Kring organiseert een lezing door Dr. Ing. Edwin van den Worm over “Medicinaal gebruik van planten”.

11-10-2019

op woensdag 23 oktober in de Rembrandtkapel, Rembrandtlaan 20 te Soest. Aanvang: 10.00 uur, toegang € 5,00

Medicinaal gebruik van planten

Dr. Ing. Edwin van den Worm heeft als docent (Universiteit Utrecht) in de farmacologie en immunologie kennis van medicijnen. De chemie maakt er tegenwoordige vele, maar hun oorsprong ligt in de natuur: arnica, basilicum, brandnetels… We leren over de geschiedenis van de kruidentuin naar de synthetische bereiding.

Voor sommige mensen zijn planten dingen die mooi staan in de tuin of in huis, voor een ander zijn planten iets wat je gewoon onderweg tegenkomt bij een wandeling in de natuur, en voor weer een ander zijn planten wellicht een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon.
Maar er zijn maar weinig mensen die zich realiseren dat het medicinaal gebruik van planten nauw verweven is met de geschiedenis van de ontwikkeling van de mensheid.
En waarschijnlijk nog minder mensen weten dat best veel van de op dit moment gebruikte geneesmiddelen hun oorsprong vinden in planten.
En dan hebben we het niet over vage kruidenvrouwtjes en -mannetjes die bij volle maan in het bos hun geheimzinnige medicinale planten verzamelen, maar gewoon over geneesmiddelen die in de reguliere westerse geneeskunde worden voorgeschreven en gebruikt.
Van de oer-Hollandse wilg tot het sierlijke sneeuwklokje: nogal wat (bekende) planten waren of zijn nog steeds een bron van veelgebruikte geneesmiddelen.

Tijdens deze lezing zullen de rol en het belang van planten bij de ontwikkeling van (nieuwe) geneesmiddelen uitgelegd worden en zullen verschillende aansprekende voorbeelden van bekende planten, en de geneesmiddelen die daaruit voortgekomen zijn, behandeld worden.
Van anti-malariamiddel tot kankerremmer en van pijnstiller tot dementiebehandeling: medicinale planten kunnen verrassend veelzijdig zijn!

Entree € 5,- inclusief koffie en thee


Nieuwsoverzicht

Partners

RETO
Uit in Soest
Gemeente Soest