Nieuwe wisselexposities in museum Soest vanaf 2 november 2019 tot en met 2 februari 2020.

28-10-2019

Expositie Schilderijen van componisten.

Iedereen kent hun muziek maar weet heel vaak niet hoe ze er uit zien…..welke componisten geven kleur aan Uw leven? Kom het testen in museum Soest…kijk naar de componist en check of je het weet….er hangt een kaartje met een vraagteken bij ieder portret en als je deze omdraait vind je de naam van de componist.
Al deze portretten zijn gemaakt op handgeschept papier met Oost-Indische inkt zonder schets in één keer door Lia Laimbock. Fouten kunnen niet gecorrigeerd worden….hier schuilt de genialiteit van Lia Laimbock…haar trefzekerheid en ongelooflijke portretkunst….
In het museum hangen tientallen portretten van componisten die kleur hebben gebracht aan het leven van Reinier Sijpkens die van ieder van deze componisten stukken speelt.(op Draaiorgel en trompet) De drijfveer was altijd….: wie mij ontroerd laat ik portretteren door Lia Laimbock. De meeste componisten zijn ingelijst in een andere kleur passe-partout waardoor het een heel kleurrijk gezelschap is geworden…..Ze componeerden klassieke of lichte muziek en ze zijn echt heel bekend voor Reinier maar voor U…?  Laat U verrassen in Museum Soest en ga de uitdaging aan om ze allemaal te raden……veel portret plezier en de groeten van Lia en Reinier….

Speksteen en Albast

Steen collectief Alb. Cuyplaan. Negen dames spekstenen in de zomermaanden iedere week met elkaar. Samen hebben we veel plezier en delen we lief en leed met elkaar. Voor het spekstenen gebruiken verschillende soorten speksteen en albast. Speksteen, of wel zeepsteen genoemd, is de meest zachte steensoort die er is en daardoor zeer geschikt voor onze kunstzinnige en creatieve bewerking. Speksteen kan diverse structuren en kleuren hebben o.a. groen, roze, rood, bruin, wit, grijs enz. Het werken met speksteen is voor ons een combinatie van inspiratie en techniek.
Natuurlijk komt het vormgeven en ruimtelijk denken er ook bij. Zij laten elkaar vrij in het maken van de beelden. Hierdoor ontstaat een grote verscheidenheid aan beelden, te denken aan: abstracte beelden, dieren, mensen en figuren.
Hun namen zijn:  Corrie Kuiper, Ina Duermeijer, Sarie Luijk, Riet Wind, Aukje Dijkstra, Marjan van het Hof, Elly Joziasse, Bep Tool en Wil Buijtenhuis

Mini exposities kerststalletjes.

Haar passie voor kerststallen is ongeveer dertig jaar geleden begonnen. Haar eerste stalletje heeft ze  gekocht op Aruba. Daarna volgden vele stalletjes. Na iedere vakantie in een land in Europa kwam er weer een stalletje bij. Niet alleen in de kersttijd staan ze in haar huiskamer. Het gehele jaar geniet ze er van. Een oud theekastje staat zo goed als vol. De verleiding om een mini stalletje te kopen blijft. En ze vindt er weer een plekje voor. De geboorte van het kind Jezus is voor ons allemaal, ongeacht wie we zijn en hoe we zijn, van onschatbare waarde schrijft Corrie Borgers aan het museum Soest.

MYSTERIESPEL, Schilderijen van Gyula Somos
Initiatiefnemer Anikó Ouweneel
www.visiodivina.eu

Laat u verrassen door fantasierijke voorstellingen waarin heilig en profaan, natuur en cultuur in gesprek zijn met elkaar!

Museum Soest is gevestigd in herbestemd religieus erfgoed, het St. Josephgesticht, een klooster uit 1868. In dit gebouw is een grote lokale cultuurhistorische verzameling gehuisvest. Nu voor het eerst tonen wij hier hedendaagse kunst die voortkomt uit een katholieke levensvisie.

De titel van deze tentoonstelling, Mysteriespel, verwijst naar een vorm van middeleeuws toneel. Deze vorm van toneel werd ontwikkeld om belangrijke gebeurtenissen in de Bijbel aanschouwelijk te maken. De spelers waren in dialoog met elkaar en liepen van decor naar decor, begeleid door zang. Zo loopt de bezoeker van deze tentoonstelling van schilderij naar schilderij, en komt zijn/haar verhaal in dialoog met de voorstellingen.

Gyula Somos groeide op in een Hongaarse kunstenaarsfamilie. Hij genoot zijn opleiding aan de befaamde Hongaarse Academie voor Beeldende Kunsten en sinds 1987 woont en werkt hij regelmatig in Nederland. Hij is drie maanden per jaar docent aan de Ruudt Wackers Academie in Amsterdam, waar hij lessen anatomie, modeltekenen, perspectief en compositieleer geeft. Somos is katholiek en noemt zichzelf een spiritueel realist. De materiële realiteit is voor hem slechts een schijnwereld waarachter een spirituele werkelijkheid schuilgaat. Zijn kunst toont invloeden van laatmiddeleeuws en vroegrenaissance schilderwerk en van de stromingen Art Nouveau en het surrealisme. Realistisch verbeeld in vaak droomachtige voorstellingen geeft Somos soms ook zijn visie op de actualiteit. Als achtergrond gebruikt hij in dat geval artikelen of foto’s uit kranten. De stillevens bestaan uit gevonden, vaak gebroken voorwerpen in ongebruikelijke combinaties. “Ze weerspiegelen onze tijd, onze wereld, die uit elkaar lijkt te vallen, omdat er geen bindmiddel, geen geloof meer te vinden is,” aldus de kunstenaar. 

Met zijn unieke handschrift schildert de kunstenaar een mysterieuze wereld. Door bijbelse of mythologische symboliek ontstaan er betekenissen die de moeite van het ontrafelen waard zijn. Laat u verrassen door de fantasierijke voorstellingen waarin heilig en profaan, natuur en cultuur in gesprek zijn met elkaar. Welkom bij dit hedendaagse mysteriespel!

De opening van de exposities is op 1 november te 16.00 uur en wordt verricht door wethouder Kundić van de gemeente Soest.


Nieuwsoverzicht

Partners

Gemeente Soest
Uit in Soest
RETO