Nieuwe exposities in Museum Soest

Nieuwe exposities in Museum Soest

15 augustus t/m 8 november 2020        

Cornelis de Bruin, een veelzijdig impressionist

Omdat het 150 jaar geleden is dat Cornelis de Bruin (1870-1940) geboren is, wordt deze veelzijdige kunstenaar uit de vergetelheid gehaald. Cornelis de Bruin werkt als keramist bij diverse keramiekfabrieken, o.a. de Distel en de Dordtsche Kunstpotterij. Daarnaast bouwt hij vanuit het Gooi en Amsterdam een carrière op als schilder.        De expositie in het Museum Soest laat diverse voorbeelden zien van onder andere landschappen, stadsgezichten en zeegezichten die Cornelis de Bruin aan het begin van de 20 eeuw heeft gemaakt. Waaronder in de omgeving van Soest.

De schilderijen in deze expositie zijn afkomstig uit de collectie van een particuliere verzamelaar. Hij ontdekte dat Cornelis de Bruin nog een andere kant had, namelijk die van de keramist. In de expositie zijn naast zo’n 35 schilderijen dan ook beeldjes en beschilderd aardewerk te zien.

Aanvullend op deze expositie zijn in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet van 11 juli t/m 25 oktober 2020 ook Veluwse schilderijen en keramiek van Cornelis de Bruin te zien.

Publicatie:
Bij de tentoonstellingen verschijnt een gelijknamige en rijk geïllustreerde publicatie, geschreven en samengesteld door Bert Kleinmeijer. In beide musea te koop voor prijs € 14,50. Uitgeverij Van Spijk Art Books,

 

Johannes Herman Isings (31 juli 1884 – 19 augustus 1977)

Johannes Herman Isings is geboren te Amsterdam en was het 11e kind in een gezin van 13 kinderen van meesterbakker Johannes Herman Isings en Alida Isings – Timmermans.  Omdat er in het grote gezin geen geld was voor een kunstopleiding, werkte Isings eerst als decoratieschilder en later op de tekenkamer van een ingenieursbureau. ’s Avonds volgde hij lessen aan de tekenschool voor kunstambachten.

Op 18 jarige leeftijd ging Isings werken op het atelier van Nico van der Way op de Academie voor Beeldende Kunsten. Door zijn contact met Cornelis Jetses kwam hij in 1910 als ‘historieschilder’ in vaste dienst bij uitgeverij J.B. Wolters in Groningen.

Tijdens de oorlog was Isings met de mooiste opdracht van zijn leven begonnen. Namelijk het maken van een serie van zestig Bijbelplaten voor het boek van Wolf Meester: ‘De Bijbel behandeld voor jonge menen.

Na de bevrijding heeft Isings honderden en nog eens honderden tekeningen en schoolplaten gemaakt. Denk maar eens aan de Noormannen voor Dorestad, de overwintering op Nova Zembla, de hagepreek bij Rijswijk, de Muiderkring, de krijgsraad voor de vierdaagse zeeslag etc. Ook zijn er honderden schoolboeken door Isings voorzien van prachtige tekeningen.

Door giften van de heer Hörst uit Ermelo en de heer Wesenhagen uit Terwolde is museum Soest in het bezit gekomen van een grote verzameling schoolplaten, schilderijen, boeken met daarin illustraties van Isings en handgeschreven brieven. Deze verzameling heeft het museum Soest er toe gebracht om eens een grote expositie samen te stellen over de werken van de hand van Johannes Herman Isings.


Museum Soest Steenhoffstraat 46, 3764 BM Soest     www.museumsoest.nl
Openstelling: Woensdag, vrijdag t/m zondag van 13:30 uur tot 17:00 uur. I.v.m. de huidige coronarichtlijnen telefonisch reserveren. T: 06-36001915 (buiten openingstijden) of 035-6023878 (tijdens openingstijden)

Terug naar overzicht

Onze partners