Expositie bij Museum Soest

Expositie bij Museum Soest

Na een grote periode van stilstand vanwege de coronamaatregelen twee nieuwe wisselexposities in museum Soest.

Expositie Glas in Lood.

Na jaren in de zorg gewerkt te hebben was Truusje Kuenen in 2005 toe aan een nieuwe uitdaging. Het was voor haar tijd om andere talenten te ontwikkelen. Truusje wilde graag iets ambachtelijks en  creatiefs doen. Ze vond dit in glas-in-lood.

Truusje toog naar Anderlecht (België) voor een opleiding aan de “Academie voor beeldende kunsten”. Tijdens deze opleiding leerde ze de kneepjes van het glazenier vak. Ook ontdekte ze een ander talent; lesgeven. 

In 2008 heeft Truusje een cursus glas in lood opgezet bij Kreativiteitscentrum De Brink in Nijkerk. Hier geeft ze tot op de dag van vandaag les. Daarnaast heeft Truusje sinds 2010 een atelier aan huis waar ze zich artistiek kan uit leven.

Truusje heeft in de loop der jaren heel wat cursisten wegwijs gemaakt in het ambacht van glas in lood. Veel van de cursisten hebben meerdere cursussen bij haar gevolgd om zo veel mogelijk van haar te leren. Een aantal van hen komt nog wekelijks bij elkaar in het open atelier op K.C. De Brink.

Een van de cursisten van Truusje, Greet Termaat, raakte al snel net zo besmet met het glas-in-lood-virus als Truusje zelf. Greet volgde bij verschillende leermeesters les en richtte haar eigen thuisatelier op. In 2018 startte Greet met het geven van cursussen aan volksuniversiteit Vuvera in Ermelo.  Met het sluiten van de locatie van Vuvera in 2020 hebben een aantal cursisten van Greet de overstap gemaakt naar K.C. De Brink. Zo was de cirkel weer rond.

Ruim twee jaar geleden bezocht Rita van Rijn, een van de glas-in-lood enthousiastelingen  van K.C. De Brink,  Museum Soest vanwege een expositie van kerstgroepen. Ze raakte daar in gesprek met een van de vrijwilligers van het museum. In dit gesprek kwam Rita’s passie voor glas-in-lood ter sprake. Van het een kwam het ander. Het idee voor een expositie was  snel geboren.

Glas-in-lood is een bewerkelijke hobby. Een solo-expositie is in de meeste gevallen dan ook een te grote uitdaging. Aangezien Rita niet beschikt over genoeg werkstukken voor een expositie, heeft zij Truusje, Greet en de amateur-glazeniers van het Open Atelier glas in lood van K.C. De Brink gevraagd mee te exposeren.

Het werk dat in deze expositie bekeken kan worden is gemaakt door Rita, Truusje, Greet, de cursisten en de deelnemers aan de verschillende open ateliers van K.C. De Brink. 

Alle deelnemers aan deze expositie delen dezelfde passie voor glas. De een valt voor het traditionele glas in lood dat we kennen uit kerken, de ander loopt warm voor het glas-in-lood dat we kennen uit de jaren ‘30 huizen,  weer een ander gaat voor het vrije werk. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Met deze expositie hopen de exposanten (18 exposanten) een klein beetje van hun passie voor glas-in-lood met de bezoekers aan museum Soest te delen.

De inzenders van de glas en lood expositie zullen op 28 en 29 augustus, 25 en 26 september 30 en 31 oktober tijdens de openingsuren van het museum demonstraties verzorgen.

Expositie van onze voor velen zeer bekende Soesterse kunstenares Karina Wijnen

Karina is geen onbekende in museum Soest. Bij de expositie over 200 jaar Koninkrijk – al weer enkele jaren geleden -  was Karina ook van de partij om het museum bij te staan. Nog steeds hangen er van haar twee grote schilderijen bij de permanente expositie over de Oranjes.

Karine is fier (zo liet ze het museum weten) dat ze weer mag exposeren in Museum Soest, vanaf vrijdag 13 augustus.

Twee series voeren in haar werk momenteel de boventoon: de Popart-serie en de Covid-serie.

Haar  Covid-serie is vorig jaar april tot stand gekomen. Een bevriende longarts (Edwin) werkt in het Meander. Een foto van hem in Covid-kleding raakte haar meteen. Karina is een gevoelsmens en ze moest er iets mee!

Ze mocht zijn foto gebruiken, ze heeft een doek gepakt en is gaan tekenen. Zo is de serie van 6 Portretten ontstaan.

Haar vriendin Anita Kuyer-Hilhorst, haar zus Joke en de meiden uit het Erasmus MC te Rotterdam hebben hieraan ook bijgedragen.

Van de serie portretten heeft Karina mokken en ansichtkaarten gemaakt voor de verkoop. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar Stichting Ambulance Wens Nederland.

Voor wie haar nog niet kent.

Haar passie is tekenen en schilderen. Ze maakt vooral realistische portretten van mens en dier. Het is een uitdaging om het karakter van de geportretteerde te vangen. Dat is een spannend proces. Ze begint altijd eerst met de ogen. Als die gaan spreken ontstaat er communicatie en van daaruit ze verder.

Om eens uit haar comfortzone te treden, is ze ruim 4 jaar geleden begonnen met het maken van Pop-Art stijl portretten. Ali.B, Jochem Myjer, Herman Brood, Charlie Chaplin en Tom Waes heeft ze al mogen portretteren. Maar ook onze eigen Soester Bekende, zoals Hans Kruiswijk, Kim-Lian van der Meij en Gerard Ekdom. Ze maakt nu een portret van de familie Dulles in pastelkrijt. Dat is te volgen op haar Facebook en Instagram pagina.

Karina vraagt altijd toestemming aan diegene die ze portreteert. Dat geldt ook voor de fotograaf die de foto’s maakt.

Er komt altijd nog wel iets kijken voor dat ik kan beginnen met tekenen of schilderen. Er staan nog wat leuke mensen op haar lijstje. Ze wacht geduldig op toestemming.

Karina geeft ook les in tekenen en schilderen, workshops, kinderfeestjes. Je kan haar volgen op Facebook en Instagram.

Een veelzijdig kunstenares en dat is ze. Geniet van haar werken in museum Soest.

Beide exposities zijn te zien van 14 augustus tot en met 7 november 2021. De openingstijden van het museum kunt u vinden op www.museumsoest.nl

Terug naar overzicht

Onze partners