Open Monumentendagen

Open Monumentendagen

Open Monumentendagen met als thema ‘Mijn monument is jouw monument’.

Op 11 en 12 september organiseert de stichting comité Open Monumentendagen Soest-Soesterberg weer de Open Monumentendagen 2021.  De stichting die in Soest en Soesterberg de Open Monumentendagen organiseert is een samenwerkingsverband van meerdere organisaties in onze gemeente zoals Museum Soest, Historische Vereniging Soest/Soesterberg, Groot Gaesbeeker Gilde, Soester Boerendansgroep, RK gemeenschap Soest/Soesterberg, Stichting Kerk en Cultuur Oude Kerk Soest. Door destijds het oprichten van een stichting kon worden aangesloten bij de landelijke organisatie Open Monumentendagen waardoor mede gebruik kan worden gemaakt van o.a. hun website (www.openmonumentendag.nl ) Ondanks de geldende coronamaatregelen is het toch gelukt om voor 2021 met elkaar een programma in elkaar te zetten.

Deelnemende organisaties dit jaar zijn o.a. Stichting kerk en Cultuur Oude kerk Soest, de Fatih Moskee aan de verbindingsweg, museum Soest, militair museum gelegen aan het Zeisterspoor (drie historische korpsverzamelingen), de Carolus Borromeus kerk te Soesterber en de stellingkorenmolen De Windhond. Deze organisaties geven ieder een kijkje in hun eigen keuken. De bijzondere  stations in Soest zijn ook het bekijken waard. Alleen station Soestdijk is zaterdag ook binnen te bekijken.

De opening wordt op 11 september te 11.00 uur in de Oude kerk te Soest verricht door wethouder H. Dijkhuizen.

Uitgelicht:

Moskee

De Fatih Moskee is opgericht in 1980. Maar een echte moskee was er nog niet. Na meerdere tijdelijke huisvestingen  werd nieuwe moskee is uiteindelijk geopend in 2013.  Aan de Vrijheidsweg en Verbindingsweg. Tijdens de Open Monumenten Dagen twee keer Open Huis. Iedereen is welkom.

 

Carolus Borromeuskerk
Programma in en rond de St. Carolus Borromeüskerk, Soesterberg

Zaterdagmiddag 11 en zondagmiddag 12 september is er een gevariëerd programma, met onder meer vrije bezichtiging van de kerk, live-muziek, een lezing over het kerkhof en boeiende informatie over de historie van dit bijzondere gebouw en over de rituelen en vieringen die hier mensen samenbrengen. De rondgang nodigt uit tot reflectie en dialoog. U kunt ook een kaarsje opsteken.

Historisch café

René van Hal zal een presentatie verzorgen over de historie van de gemeentehuizen in Soest startend in de Kerkebuurt op weg naar de huidige locatie in het Dalweggebied.

Defensie musea aan het Zeisterspoor nummer 8 te Soesterberg:

Dienstvakverzameling Militaire Administratie
De verzameling geeft een beeld van het werk van de administrateurs en is ingedeeld in 2 perioden: de administratie voor en na de Tweede Wereldoorlog.

Historische Verzameling Aan- en afvoertroepen
Sinds 1 januari 2017 is de Historische Collectie AAT in Stroe gesloten. De collectie is ondergebracht bij de Historische Collectie Bevoorradings- & Transporttroepen te Soesterberg.

Historische Collectie Bevoorrading & Transport
(voormalige historische verzamelingen Intendance en AAT)

De Intendance was de bevoorradingsdienst van de Koninklijke Landmacht. De verzameling bestaat uit fraaie uniformen, onderscheidingstekens, oude werktuigen, schilderijen, prenten en unieke foto's. De collectie geeft u een duidelijk beeld van 3 eeuwen bevoorrading door Intendance.

Historische verzameling Regiment Technische Troepen
De stichting Historische Collectie Regiment Technische Troepen is opgericht op 12 februari 1970. Zij heeft als doel het instandhouden van een collectie welke de bijzondere werkwijze van het personeel van de Technische Dienst-eenheden weergeeft vanaf haar ontstaan op 20 maart 1941 tot heden door middel van het tonen van gereedschappen, voertuigen, foto's, schilderijen, uniformen, maquettes en het aanhouden van een studiebibliotheek. Hierbij wordt speciaal aandacht besteed aan het optreden van TD-eenheden in Nationaal, VN- of NAVO-verband in uitzendgebieden.

Aan het volledige programma wordt nog gewerkt. De welbekende puntjes worden nog even op de i gezet. Het volledige programma is t.z.t. ook te vinden op o.a. www.museumsoest.nl. www.hvsoest.nl, www.kerkencultuur.nl, www.opdeheuvelrug.nl en www.uitinsoest.nl.  

Terug naar overzicht

Onze partners