Aanpassingen en uitbreiding gemeentelijke Corona-ondersteuning 2022

Aanpassingen en uitbreiding gemeentelijke Corona-ondersteuning 2022

Op basis van overleg met het culturele veld is de gemeentelijke Corona ondersteuning voor cultuur aangepast c.q. aangevuld en uitgebreid per 26 april 2022:

1. Overbruggingsregeling
Aanpassing:
Voor zowel professionele als vrijwilligersorganisaties gaat gelden dat we maatwerk leveren als het gaat om financiële bijdrage. Uitgangspunt daarbij is dat geoormerkte reserves voor onderhoud en giften voor specifieke doeleinden niet eerst ingezet hoeven te worden voor tekort op de exploitatie. Wel blijft staan dat aangetoond moet worden dat de tekorten gevolg zijn van de coronamaatregelen en dat het niet gaat om verliezen die een andere oorzaak hebben.

2. Cultuurmakersregeling
Aanpassing:
Deze regeling is speciaal bedoeld om lokale cultuurmakers (vaak zzp-ers) te ondersteunen. We verlagen het percentage lokale cultuurmakers tot 40% van het projectbudget. Daarmee komen meer producties in aanmerking voor steun. Het is namelijk niet altijd mogelijk om voor alle disciplines lokale cultuurmakers in te schakelen. In overleg zal bekeken worden of men getracht heeft zo veel mogelijk lokale cultuurmakers te vinden. Voor dat doel is ook een database van de kvk beschikbaar.

3. Transformatiebudget
Aanpassing:
Dit budget wordt verruimd. Er kunnen projectplannen worden ingediend vanuit de transformatieopgaven zoals we die in de herijking van de coronascan hebben genoemd:
• Ontwikkeling nieuw publiekbereik inclusief marketing en social media
• Digitalisering
• Ontwikkelen nieuwe verdienmodellen/businessmodel en nieuwe manieren van werven van leden voor verenigingen

Doel van het plan moet zijn om binnen de projectperiode te investeren in toekomstgerichte aanpassing van de organisatie op een van de drie thema’s zodat de organisatie weerbaarder en wendbaarder wordt.

Naast bovenstaande aanpassingen in de huidige regelingen is er een nieuwe regeling toegevoegd:

4. Impulsregeling Jeugd
Dit is een nieuwe regeling waarop culturele projecten kunnen worden ingediend die een extra impuls geven aan talentontwikkeling van jeugd/jongeren. Projectplannen moeten laten zien hoe de incidentele impuls een langduriger effect kan bereiken.

Klik hier voor meer informatie
 

Terug naar overzicht

Onze partners