De PaltzBiënnale 2022 gaat bijna van start

- De vierde PaltzBiënnale in Soest gaat open voor publiek op zaterdag 4 juni en is te zien tot en met zondag 3 juli 2022; iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 18:00 uur (ook geopend op 2e Pinksterdag).
- Acht beeldend kunstenaars kregen als opdracht een tijdelijk kunstwerk te maken met als uitgangspunt de relatie met de bijzondere locatie én het thema Jump the Fence. Drie van hen worden hieronder uitgelicht.
- Curatoren waken over de voortgang van het werkproces
- Lucette ter Borg laat haar gedachten gaan over de kunstwerken in de vorm van een blog.

De geselecteerde kunstenaars van editie 2022, Elias Cafmeyer, Elise ’t Hart, Bram Kuypers, Heidi Linck, Ole Nieling, Paul Segers (UDC), Joyce Overheul en Peter Zegveld waren in aanloop naar de PaltzBiënnale vaak op het landgoed te vinden en werkten samen en met de curatoren aan unieke kunstprojecten. 

Ole Nieling
Het thema 'Jump the Fence' is voor Ole Nieling aanleiding na te denken over wat achterblijft wanneer wij verder gaan. In het bos staat straks een parelend witte stellage met spiegelende raket in aanbouw. Klaar voor een lancering. Organisch en groen, hard en klinisch ontmoeten elkaar. Het bos zal op basale wijze plaats moeten maken en wordt opgeofferd.

Heidi Linck
Mijn werk komt voort uit een ervaring die ik had toen we tijdens het kunstenaarsweekend over vliegbasis Soesterberg liepen, een voormalig militair vliegveld dat naast de Paltz ligt. Wij wandelden hier twee dagen na de inval van Rusland in Oekraïne. Ik was al vaak op dat terrein geweest, maar nu leken alle objecten daar weer wakker geschud en gevaarlijk. Dat gaf mij aanleiding om de voor dat terrein kenmerkende wachthuisjes ook in vorm en materiaal te transformeren tot een variant die we nog niet kennen en dat op de meest sprookjesachtige plek in het bos van de Paltz te plaatsen.

Paul Segers (UDC)
Het fantastische kunstmatige landschap van het private gedeelte van het landgoed samen met de lange voorbereidingstijd maakten het voor Paul Segers mogelijk een video drieluik te maken. 
Met behulp van ‘extreme metaforen’ reageert hij op deze manier op het bijzondere landschap en op de menselijke conditie anno 2022. 

Artistiek proces kunstenaars
Ole Nieling: “De manier waarop eigenaren van het terrein hun ruimte openstellen voor kunstenaars om met de markante elementen van de Paltz aan de slag te gaan vind ik verfrissend. Er wordt specifiek gekozen voor een actieve relatie met en tussen de deelnemende kunstenaars. Dat is misschien niet direct zichtbaar voor een bezoeker, maar het bouwen aan relaties staat vrij centraal in dit project en het mag dan ook gezegd worden dat dit een vaak over het hoofd gezien element van het overkoepelende artistieke proces is. De langdurige aanloop van eerste idee naar expositie maakt dat ik merk dat ik door de ogen van mijn mede exposanten ga proberen naar mijn werk te kijken. Dat is een bijzonder proces om zo mee te maken. 

Uit een blog van Lucette ter borg
“…ik herken het landschap, maar toch ook niet. In dit rijk bewegen keurig in het pak gestoken mannen en vrouwen rond. Ze dwalen door een sprookjesachtig uitgelicht bos, drinken water uit de beek onderaan de waterval. Sommigen bewegen natuurlijk, anderen maken vreemde, hoekige bewegingen met hun gezicht, alsof ze op het punt staan te transformeren in een andere vorm: een vlieg bijvoorbeeld.”, blog Paul Segers.
Lucette ter Borg, kunstcriticus bij NRC Handelsblad en auteur, schrijft ook dit jaar weer een aantal blogs over de kunst van de PaltzBiënnale, de natuur en de deelnemers en zijn te vinden op de website

Artistiek directeur van het Centraal Museum, Bart Rutten, verzorgt samen met de burgemeester van Soest, Rob Metz, de opening voor genodigden op vrijdag 3 juni.
Meer informatie over de PaltzBiënnale, kunstenaars en reserveringen: paltzbiennale.nl.

Terug naar overzicht

Partners