Museum Soest vanaf 18 november 2022 al helemaal in kerstsfeer.

Museum Soest vanaf 18 november 2022 al helemaal in kerstsfeer.

Grote expositie van kerststallen en kerstgroepen door Gerdie Bade.
Tijdens de kerstdagen 2021 hebben we in museum Soest al een bescheiden expositie kerstallen en kerstgroepen van Gerdie Bade mogen aanschouwen.
Haar verzameling van kerststallen en kerstgroepen komen uit de vele landen waar ze is geweest.
Het is mooi om te zien dat, waar ze ook komt, de verbintenis met veel mensen via de kerststal ons samenbrengt. Overal in de wereld.

Men weet vaak niet dat er veel symboliek bij de kerststallen komt kijken. Bijvoorbeeld:
Jozef heeft meestal een stok en lantaarn in zijn hand. Dat is de betekenis van betrouwbaar.
Een ander voorbeeld is de haan. Deze zie je veel in Zuid-Amerikaanse kerststallen en staat te boek als het symbool van nieuw leven.

Wat begon met het kopen van één kerststal, nadat ze de Geboortekerk in Bethlehem had bezocht, is nu een verzameling geworden van ruim 600 exemplaren.

Gerdie verheugt zich erop om de kerstgroepen en kerststallen (aanwezig in vele vitrines) aan de bezoekers van het museum te laten zien.

Papierknipkunst door Liesbeth Veldhuijsen-Sterk.
Papierknippen is een heerlijke bezigheid liet Liesbeth ons als museum weten. Papierknippen is al sinds eeuwen in Nederland bekend. Vanaf 1983 bestaat de Nederlandse Vereniging voor papierknippen en staat op de Wereldlijst van Unesco voor Immaterieel Erfgoed.

Liesbeth bedrijft deze kunst/ambacht vanaf 1977. Begonnen met folkloristische motieven, zoals de Levensboom met symbolen als: zwanen is trouw, hart is liefde, vogels is steeds terugkerende lente, haan is waakzaamheid, ananas is vruchtbaarheid en Uil is wijsheid en ga zo maar door.

In zwart maar ook gekleurd en bont papier. Deze worden vaak gevraagd voor een geboorte of huwelijk met naam en datum. Er is heel veel mogelijk volgens Liesbeth. Het papier wordt soms gevouwen voor symmetrische figuren één of tweemaal, maar er worden ook collages geknipt van papier dat zich niet laat vouwen, o.a. stadsgezichten en landschappen en ook bloemstillevens. Natuur en zeegezichten en vissen in de golven, alles is mogelijk.

Allerlei soorten papier kunnen dus worden gebruikt. Knippen bevordert de fijne motoriek en prikkelt de hersenen aldus Liesbeth. Inspanning brengt ontspanning is haar motto en er is weinig voor nodig. Een scherp schaartje en oog voor vorm en verhouding.

Uit papier geknipt door Maruscha Gaasenbeek-Henssen.
Sinds 2017 woont Maruscha weer in Soest, waar ze opgroeide aan de Kolonieweg. Om helemaal te aarden knipte ze uit A4 papier een aantal, voor haar van vroeger bekende, Soester gebouwen en ook de molen De Windhond. Papier knippen doet ze al haar hele leven en vanaf 1983 is ze lid van de, in dat jaar opgerichte, Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst. Door het verenigingsblad Knip-Pers en door samen met anderen te knippen blijft ze zichzelf uitdagen en inspireren.

Voor haar is het knippen uit gevouwen papier de basis van papierknippen. De symmetrie, het evenwicht, de kleuren, het totaalbeeld, altijd weer verrassend bij het openvouwen van het knipwerk.

Ze nodigt alle kinderen van Soest uit om gedurende haar tentoonstelling ‘Uit papier geknipt’ in Museum Soest op woensdagmiddag o.a. een zilveren ster te komen knippen!

Expositie van schilderijen door Svetlana uit Oekraine.
Haar naam is Svetlana en ze is een artiest uit Oekraïne. Ze heeft in Khmelnytsky gestudeerd en is van beroep afgestudeerd als kunstenaar en ontwerper van onder andere etalages en gebouwen. Ze woonde ook in Khmelnytsky, maar op 24 maart werd ze gedwongen haar woonplaats en geboorteland te verlaten en te verhuizen naar Nederland. Sindsdien woont ze hier in Nederland op verschillende plekken en werkt ze als kunstenaar aan haar schilderijen.

Ze probeert verschillende technieken toe te passen in haar werk, omdat ze graag nieuwe dingen leert. Ze schildert voornamelijk met olie en acryl. Voordat ze begint zoekt ze eerst naar een interessant onderwerp met een verhaal. Daarna denkt ze na over de compositie. In Khmelnytsky maakte ze portretten op bestelling en verkocht ze ook andere werken. Hiernaast heeft ze een voorkeur voor onderwerpen over de natuur en dieren. Ze probeert zichzelf altijd in haar werken te verplaatsen. Sommige van haar schilderijen roepen bij haar sterke emoties op. Als ze een afbeelding maakt en erover nadenkt heeft ze bijvoorbeeld gevoelens van verdriet. Ze probeert deze gevoelens dan in haar werk te uiten. Verder luistert ze graag vóór en tijdens het tekenen naar muziek, omdat dit haar motiveert en kalmeert. Ze houdt van haar beroep!

Ze wil haar werken heel graag verkopen aan mensen die ze leuk vinden en erdoor geïnspireerd zijn. Het maakt haar blij als ze de koper een beetje gelukkiger kan maken en als haar werk zo een nieuw thuis vindt.
Als u geïnteresseerd bent om haar werken te kopen, kunt u contact met haar opnemen via haar email adres: svitlanaplotnikova603@gmail.com

Gerdie, Liesbeth, Maruscha en Svetlana exposeren in museum Soest van 18 november 2022 tot en met 5 februari 2023.

Opgelet: Bericht voor de kinderen van 5 jaar tot en met 15 jaar.

In de periode van 23 november 2022 tot en met 5 februari 2023 (alleen op de woensdagmiddag) worden kinderen in de leeftijd van 5 jaar tot en met 15 jaar uitgenodigd om in het museum – in het schoolklasje anno 1910 - kerststerren te komen knippen. Iedere deelneemster / deelnemer mag twee kerststerren komen knippen. 1 kerstster is voor thuis en de 2e kerstster mag in het museum worden opgehangen. Na de kerstdagen schakelen we over naar ijskristallen. Het knippen van de kerststerren en het knippen van de ijskrisstallen gaat onder begeleiding van Maruscha Gaasenbeek - Henssen (één van de exposanten).

Het knippen van de kerststerren en de ijskrijstallen is gratis. Indien de begeleiders van de kinderen samen met de kinderen de kerststallen in het museum willen bekijken dan worden de vastgestelde toegangsprijzen gehanteerd met als uitzondering dat de kinderen gratis het museum in mogen.

Extra vooraankondiging.
Op 16, 17 en 18 december is het museum geopend tot 22.00 uur. Dus een gezellige avondopenstelling en kan de kerstsfeer al helemaal beleefd worden. Bijzonderheden over de avondopenstelling worden t.z.t. bekend gesteld.  

Zie ook www.museumsoest.nl

 
 

 

Terug naar overzicht

Onze partners