Twee nieuwe exposities in Museum Soest

Twee nieuwe exposities in Museum Soest

Expositie – AlS KIJKEN ZIEN WORDT - van kunstenares Marja Ormeling.

Marja Ormeling geboren in Bussum, is via onder meer een buitenlandse omweg in 1973 in Blaricum komen wonen. Na de sociale academie volgde Marja Opleidingen om te komen tot het beroep van psychotherapeute, met als specialisatie traumnaverwerking. Marja komt uit een creatief gezin,  wat veelal te vinden was op de Vinkeveense plassen. Reeds als kind tekende zij en ontwierp haar eigen sierraden van klei en emaille. Met haar expositie  - ALS KIJKEN ZIEN WORDT – omschrijft Marja precies dat wat er dan met de toeschouwer gebeurt. Vanuit introspectie en persoonlijke geschiedenis zet Marja haar lijnenspel op het doek.

Nadat ze in 1966 de Famous Artist Course volgde, ontmoette ze later op de Gooische Academie voor beeldende Kunsten haar leermeester Igor Kusmirak. Ze werkt in acryl, olieverf en met pastel, inkt en epoxy. Haar werk is zowel abstract als figuratief. Abstract schilderen is voor haar het onzichtbare zichtbaar maken door rechtstreeks haar gevoel te vertalen naar het doek via kleur, beweging en compositie.

Haar beroep als psychotherapeut, reizen en haar verblijf in het Amazone Regenwoud zijn een bron van inspiratie.
Tegenwoordig zet ze haar vormen, kleuren en compositie ook om in plastieken gemaakt van epoxy, kleine kunstvoorwerpen, die harmoniëren met haar schilderijen.
Zie ook www.marja-ormeling.com

Marja exposeert van 13 mei 2022 tot en met 7 augustus 2022 in museum Soest.

Foto – expositie Jaap van den Broek.
Jaap van den Broek (1948) is al vele decennia dé dorpsfotograaf in de gemeente Soest. In die jaren heeft hij vele tienduizenden foto’s geschoten van met name evenementen en bijzondere gebeurtenissen. Tijdens de wisseltentoonstelling die in Museum Soest wordt ingericht biedt hij de bezoekers een beperkte maar wel gevarieerde selectie van zijn werk.

Het gaat hem niet alleen om de foto, maar juist op hetgeen er op de foto is vastgelegd. En dat heeft ook alles met Soest en Soesterberg te maken.

Jaap is een geboren en getogen Soester, die naast zijn werk ook veel tijd vrijmaakte voor zijn hobby’s. Zij grootste hobby is uiteindelijk misschien wel bij toeval ook zijn beroep geworden. Jaap komt uit een familie waarin het wielrennen centraal stond. Ook Jaap werd actief in de wielersport en niet onverdienstelijk. Als stayer werd hij op 26 jarige leeftijd geselecteerd voor de WK in Canada in 1974. Door zijn sportieve inzet werd voor Nederland een zilveren medaille veroverd.

Nadat hij was gestopt met wielrennen heeft hij zijn eerste professionele fotocamera gekocht en heeft de nodige ervaring opgedaan bij Herman van Dam als ook Loek Drijver. Vele jaren heeft hij ook Peter Huizinga (Foto Astra) geassisteerd bij het maken van trouwreportages. Bij zijn werkgever Amersfoortse Verzekeringen werd hij op enig moment door algemeen directeur Jacques van Ek gepromoveerd tot fotograaf, dat hij tot aan zijn pensioen is gebleven.

Zijn hobby groeide verder uit en ook vanuit de redactie van de Soester Courant kreeg en krijgt hij nog steeds veel opdrachten om speciale gebeurtenissen op de gevoelige plaats vast te leggen. Maar tijdens zijn urenlang verblijf in de natuur in en rond Soest leeft hij zich helemaal uit en weet de mooiste kiekjes te maken. Ook o.a. bij de openingen van exposities in Museum Soest ontbreekt hij niet. Nu is Jaap zelf één van de exposanten in museum Soest. In 2021 werd Jaap een dag voor Koningsdag volkomen verrast met een Koninklijke Onderscheiding. 

Deze expositie is mede mogelijk geworden door een bijdrage vanuit het Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen (Jaaps oude werkgever) en de medewerking van bestuur en vrijwilligers van Museum Soest. Uit de duizenden foto’s die Jaap geschoten heeft is door hemzelf een selectie gemaakt voor de expositie. De foto expositie wordt ondersteund door een aantal foto camera’s uit de verzameling van Jaap (van oud naar nieuw).

Jaap exposeert van 13 mei 2022 tot en met 7 augustus 2022 in museum Soest.

Zie ook www.museumsoest.nl.

Terug naar overzicht

Onze partners